Léčba pacientů přípravkem buněčné terapie axikabtagen ciloleucel - Folber, František; Cermanová, Marcela; Horáček, Jan; Kupsa, Tomáš (Klinická farmakologie a farmacie, 2021)
Pacienti s opakovaně relabujícími nebo refrakterními agresivními non‑hodgkinskými B lymfomy představují skupinu nemocných s výrazně omezeným přežitím. T lymfocyty s chimerickým antigenním receptorem (CAR‑T) přináší atraktivní moderní léčebný přístup, kterým je použití buněčné terapie pomocí geneticky modifikovaných autologních imunokompetentních buněk. Mezi jejich nesporné výhody patří dobrý léčebný efekt, krátká a předvídatelná toxicita a zlepšení přežití. V tomto přehledovém článku jsou shrnuty probíhající studie s přípravkem axikabtagen ciloleucel (axi‑cel, Yescarta), jejich publikované výsledky a zkušenosti z klinické praxe ze zahraničí i z České republiky.
Keywords: Immunotherapy, Adoptive; Transplantation, Autologous; Clinical Trials as Topic; nežádoucí účinky léčiv; Retrospective Studies; Axicabtagene ciloleucel (Yescarta); Recurrence; retrospektivní studie; lidé; Multicenter Studies as Topic; recidiva; Lymphoma, B-Cell; Biological Products; biologické přípravky; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; imunoterapie adoptivní; Receptors, Chimeric Antigen; chimerické antigenní receptory; autologní transplantace; multicentrické studie jako téma; B-buněčný lymfom; klinické zkoušky jako téma; Humans