Pilotní studie incidence nemelanomových nádorů (C44) ve dvou lokalitách v Podkrušnohoří a expozice karcinogenním faktorům z těžby - Rychlíková, Eva; Šubrt, David; Beneš, Ivan; Knedlík, Pavel; Adamec, Slavomír; Hanousková, Naděžda; Němcová, Helena; Bencko, Vladimír; Tuček, Milan (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2021)
Cíle: Cílem projektu bylo zjistit, zda znečištění arzenem a kovy ze spalování a těžby uhlí mohou ovlivňovat incidenci nemelanomových kožních nádorů (C44) u obyvatel Podkrušnohoří, kde se historicky těžily i polymetalické rudy. Metodika: V projektu GA ČR, probíhajícím v letech 2017-2019 jsme pomocí dotazníků u pacientů sledovali vztah faktorů životního prostředí, životního stylu, koníčků a stravování k incidenci nemelanomových kožních nádorů. Účast pacientů byla dobrovolná, získaná data anonymní. Zároveň probíhala měření znečištění ovzduší arzenem a kovy v aerosolových částicích PM10 v Lomu u Mostu a v Sokolově. Data byla statisticky zpracována pomocí Excelu a R+ regresním modelem. Studie se účastnilo celkem 69 mužů a 69 žen včetně kontrol. Výsledky: V Podkrušnohoří jsou i po významných opatřeních emitovány z velkých zdrojů do ovzduší stovky kilogramů těžkých kovů. Perzistentních látek v prostředí tak přibývá pomaleji než dříve. Incidence nádorových onemocnění včetně kožních nádorů však narůstá, i když je koncentrace karcinogenů v ovzduší nízká. Na vině může být protrahovaná expozice během života nemocných. Ve srovnání s ostatními okresy republiky je incidence onemocnění nemelanomovými kožními nádory v Podkrušnohoří nižší. Závěr: Výsledky potvrzují převahu kožních nádorů u mužů. Významným faktorem u nemocných byla práce ve venkovním prostředí a styku s chemickými látkami. Vyšší expozici pravděpodobně přineslo zahrádkaření a spotřeba vypěstovaných produktů. Dlouhodobý vývoj nádorového onemocnění přináší odůvodněný požadavek na to, aby expozice populace karcinogenním látkám byla řešena.