Užívání a informovanost o kratomu: dotazníková šetření mezi vysokoškolskými studenty - Vostřelová, Zuzana; Vajdlová, Denisa; Vacek, Jaroslav; Mravčík, Viktor (Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2021)
Východiska. Rostlinná droga „kratom“ zaznamenává v posledních letech nárůst popularity. Důvodem může být proces globalizace, nabídka na e-shopech i rozptyl účinků, které jsou variabilní podle dávkování. Cíle. Práce sestává ze dvou na sobě nezávislých studií. Cílem první studie bylo zmapování prevalence užívání kratomu. Hlavním cílem druhé studie bylo zmapování informovanosti a způsobů obstarávání. Metody. Obě studie byly on-line dotazníkové průřezové studie, výzkumný soubor tvořili vysokoškolští studenti vybraní namátkovým nereprezentativním výběrem. Výběrový soubor první studie tvořilo 197 respondentů. Při náboru na Facebooku byla využita metoda sněhové koule. Druhá studie byla sdílena přes Facebook a Instagram a zúčastnilo se jí 70 respondentů. Výsledky. V první studii dosáhla celoživotní prevalence 21,8 %, v minulém roce užilo kratom 18,3 % a v minulém měsíci 11,2 % dotazovaných. Muži uváděli zkušenost častěji než ženy. Nejvíce uváděli zkušenost s kratomem studenti uměleckého zaměření. Nejčastější věk při prvním užití byl uváděn 18–20 let. Nejčastěji šlo o jednorázovou zkušenost nebo příležitostné užívání. Data získaná z druhé studie ukazují, že 44,3 % respondentů si je vědomo jeho nežádoucích účinků a 10 % vnímá riziko závislosti. Na e-shopu někdy zakoupilo kratom 22,8 % a v kamenném obchodě 4,3 % dotazovaných. Celoživotní prevalence ve druhém souboru dosáhla 31,4 %. Závěry. Výzkum ukázal, že pětina až třetina studentů vysokých škol v našich souborech má zkušenost s kratomem, většinou jde o jednorázovou zkušenost nebo o příležitostné užití. Ačkoli šlo o nereprezentativní soubory a míra užívání kratomu tak může být nadhodnocena, je vhodné užívání kratomu sledovat vzhledem k jeho rostoucí oblibě.