Těžké formy akné - Kičmerová, Gabriela; Růžičková-Jarešová, Lucie (Referátový výběr z dermatovenerologie (2002, Print), 2021)
Akné patří mezi nejčastější obličejové dermatózy. Jedná se o neinfekční, chronické onemocnění. Projevy nemusí být pouze v obličeji, ale mohou být i na zádech či v dekoltu. Postihuje nejčastěji dospívající mládež, ale může se vyskytnout i u dospělých. Typické kožní eflorescence jsou komedony, papuly, papulopustuly, pustulky, cysty, noduly. Dle stupně postižení rozlišujeme akné lehké, střední a těžké. V tomto článku se budeme zabývat těžkými formami akné, jejich léčbou a syndromy s nimi spojenými.
Keywords: tetracykliny; Leprostatic Agents; Biological Therapy; Prednisone; isotretinoin; prednison; biologická terapie; Macrolides; makrolidy; infliximab; lidé; Acne Vulgaris; Tetracyclines; Infliximab; Humans; leprostatika; acne vulgaris; Isotretinoin