Alergický zánět, postavení biologik anti-IL-5 v modulaci poškozujícího zánětu u nemocných s asthma bronchiale - Krejsek, Jan (Remedia, 2021)
Alergický zánět zaujímá klíčové postavení v patofyziologii bronchiálního astmatu. Je charakterizován akumulací eozinofilních granulocytů v plicní tkáni, k níž dochází vlivem abnormálních prozánětlivých lokálních podmínek, které mohou být způsobeny průnikem alergenů epitelovými strukturami s narušenými bariérovými funkcemi. Prozánětlivé prostředí je charakterizováno i přítomností vzorů vnitřního poškození. Dochází k abnormální polarizaci T lymfocytů k převažující aktivitě subsetu Th2. T lymfocyty subsetu Th2 jednak modulují B lymfocyty k produkci protilátek IgE, jednak stimulují prostřednictvím cytokinů, včetně interleukinu 5 (IL‐5), lokální aktivaci a proliferaci eozinofilů. V těchto procesech jsou zapojeny i buňky vrozené imunity ILC‐2. Ztráta homeostatických regulací může vést k lokální tvorbě autoprotilátek, které reagují s biologicky aktivními látkami v granulích eozinofilů. Lokálně tak dochází k aktivaci komplementového systému, jehož působením je dále prohloubeno poškození plicní tkáně. V léčbě nemocných s bronchiálním astmatem jsou nově používána biologika, která cílí na IL‐5. Tato biologika jsou molekulárně rozdílná a jsou aplikována rozdílným způsobem. To by mělo být zohledněno při klinickém rozhodování o nasazení biologické léčby.
Keywords: biologická terapie; Interleukin-5; Humans; Biological Therapy; Asthma; Inflammation Mediators; Inflammation; Eosinophils; zánět; eozinofily; Immunoglobulins; Antibodies, Monoclonal, Humanized; alergie; mediátory zánětu; Hypersensitivity; imunoglobuliny; interleukin-5; lidé; bronchiální astma; humanizované monoklonální protilátky