První vlna center duševního zdraví z pohledu kvantitativní evaluace i zkušenosti - Říčan, Pavel; Krupčík, Ondřej; Melicharová, Hana; Benýšková, Anna; Rektor, Juraj; Pěč, Ondřej; Plecháček, Ondřej (Česká a slovenská psychiatrie, 2021)
Cíle: Cílem této studie je odpovědět na otázky, které byly stanoveny v rámci interní kvantitativní dopadové evaluace pilotního projektu Podpora vzniku Center duševního zdraví I. Otázky byly zaměřené na snížení hospitalizačních dnů u zkoumaného vzorku, zlepšení klinických ukazatelů včetně kvality života související se zdravím a bezpečnost. Metody: Studie je založená na longitudinálním šetření v podobě prospektivní ko-hortové studie. V rámci pilotního provozu pěti CDZ byla po dobu 18 měsíců sbírána data pomocí klinických nástrojů GAF, HoNOS a AQoL. Dále byla využita data o čerpání hospitalizační psychiatrické péče z Národního registru hrazených zdravotních služeb. Byla provedena statistická analýza. Vedle výsledků kvantitativní evaluace jsou uvedeny tři krátké kazuistiky vývoje a fungování CDZ. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 441 klientů, kteří během pilotního provozu využili služby CDZ. Příjemci péče tvořili značně heterogenní skupinu. Zastoupení pohlaví bylo v podstatě vyrovnané. Oproti běžné populaci byly více zastoupeny nižší stupně vzdělání. Z hlediska diagnostického asi čtyři pětiny tvořily osoby s diagnózou z kategorie F2. Asi polovina pacientů se léčila déle než 10 let. Zdrojem největší části pacientů, asi dvou čtvrtin, byly psychiatrické ambulance. Podle dat z Národního registru hrazených zdravotních služeb došlo u pacientů ke snížení počtu hospitalizačních dnů po vstupu do CDZ o 70 %. U skupiny pacientů, kteří služby CDZ využívali po dobu 12 měsíců, bylo zjištěno signifikantní zlepšení v doménách fungování, symptomů a kvality života související se zdravím. Služby CDZ jsou podle výsledků bezpečné pro veřejnost i jejich uživatele. Diskuse: Díky evaluaci projektů CDZ disponujeme prvními informacemi o dopadu tohoto nového typu služby. Za přesvědčivé lze označit pozitivní změny u příjemců péče, slibné se zdá zjištěné snížení počtu hospitalizačních dnů po zahájení spolupráce. Tato zjištění zároveň bude vhodné ověřit na větším množství dat a za využití sofistikovanějších výzkumných designů. Otázka, zda zavedení CDZ do systému péče přinese ekonomické úspory, zůstává otevřená. V tomto případě je třeba sledovat více druhů nákladů, nejen přímé zdravotní výdaje.
Keywords: lidé; prospektivní studie; Community Mental Health Centers; Prospective Studies; komunitní psychiatrická střediska; Humans