Vývoj a pilotáž programů proti stigmatizaci v České republice - Guerrero, Zoe; Blažejovská, Tereza; Kafková, Hana; Macháčková, Marcela; Müller, Matyáš; Nesládek, Michal; Pukanová, Slavomíra; Roboch, Zbyněk; Skopcová, Alena; Včeláková, Andrea; Veselský, Michal; Vítková, Markéta; et al. (Česká a slovenská psychiatrie, 2021)
Stigma vztahující se k duševnímu zdraví je v České republice stále rozšířené. Iniciativa NA ROVINU vznikla v rámci implementace reformy péče o duševní zdraví a zaměřuje se na vytvoření destigmatizačních vzdělávacích programů pro šest předdefinovaných cílových skupin: uživatelé služeb péče o duševní zdraví, jejich rodinní příslušníci, zdravotníci, poskytovatelé sociálních služeb, úřady veřejné správy a komunity, které jsou v těsné blízkosti nově vybudovaných komunitních center pro duševní zdraví. Pro vytvoření konkrétních programů byla provedena situační analýza. Ta zahrnovala prozkoumání potřeb u každé cílové skupiny, mapování současných a minulých destigmatizačních programů v České republice a přehled světové literatury. Na základě tohoto byly vytvořeny a následně pilotovány programy pro každou cílovou skupinu. Zároveň byla sbírána kvalitativní a kvantitativní data. Kvalitativní data ve formě fokusních skupin ukázala, že programy jsou přijatelné a použitelné pro dané cílové skupiny. Také na základě shromážděných kvalitativních údajů byly do programů implementovány změny. Implementace programů probíhá i nadále.
Keywords: Stereotyping; lidé; duševní zdraví; společenské stigma; Humans; stereotypizace; Persons with Psychiatric Disorders; Social Stigma; duševně nemocní; Mental Health