Reforma péče o duševní zdraví očima lidí se zkušeností s duševním onemocněním - Chrtková, Dana; Okáč, Martin; Vítková, Markéta; Lacinová, Barbora; Vráželová, Barbora; Hlubučková, Kateřina; Winkler, Petr (Česká a slovenská psychiatrie, 2021)
Právě probíhající reforma systému péče o duševní zdraví přináší mnoho témat, která je potřeba řešit. Spolupráce odborníků z oblasti duševního zdraví a lidí se zkušeností s duševním onemocněním v tomto reformním procesu se ukazuje jako nezbytná proto, aby vznikající nový systém péče o duševní zdraví reflektoval potřeby lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Zapojení lidí se zkušeností s duševním onemocněním do rozhodování o budoucím způsobu péče o duševní zdraví na všech úrovních přináší pojistku pro to, aby nový systém péče o duševní zdraví vycházel z jejich potřeb. Přítomnost lidí se zkušeností s duševním onemocněním u jednacího stolu je podmínkou pro vytvoření systému péče o duševní zdraví zaměřeného na zotavení a zplnomocnění lidí s duševním onemocněním. Společná práce na změně systému péče o duševní zdraví přispívá také k pochopení vzájemných postojů jednotlivých aktérů a vede k přibližování světa lidí s duševním onemocněním a světů zdravotních a komunitních služeb. Považujeme proto za nezbytné poskytnout vnímání reformy péče o duševní zdraví lidmi se zkušeností s duševním onemocněním odborné i širší veřejnosti prostřednictvím tohoto článku. Jako lidé se zkušeností s duševním onemocněním vítáme možnost být součástí reformního úsilí i z toho důvodu, že působení v určitých rolích nám pomáhá k vlastnímu zotavení a zplnomocnění. Článek přináší pohled lidí se zkušeností s duševním onemocněním na jejich role v reformě péče o duševní zdraví spolu s jejich reflexí toho, jak se daří prosazovat zájmy lidí s duševním onemocněním v jednotlivých rozhodovacích pozicích.
Keywords: reforma zdravotní péče; Mental Health Services; duševně nemocní; služby péče o duševní zdraví; Persons with Psychiatric Disorders; Health Care Reform; Humans; lidé