Hypertenze s vysokou sympatickou aktivitou u mladšího muže - Kociánová, Eva (Medicína po promoci, 2021)
Hyperaktivita sympatického nervového systému jako patofyziologická příčina se může vyskytnout ve všech věkových kategoriích i stadiích hypertenze, ale nejčastěji se objevuje u mladších osob. Tento stav má charakteristický klinický i laboratorní nález a je jednou z indikací podávání betablokátoru v první volbě. Kazuistika popisuje typický případ mladého muže s nově diagnostikovanou hypertenzí a sinusovou tachykardií, diagnostickou rozvahu a zahájení léčby.
Keywords: hypertenze; Adult; výsledek terapie; dospělí; Treatment Outcome; fixní kombinace léků; Perindopril; Antihypertensive Agents; mužské pohlaví; bisoprolol; Hypertension; perindopril; Drug Combinations; Humans; lidé; antihypertenziva; Bisoprolol; Male