Přehled nejčastějších odchylek počtu pohlavních chromozomů - Pokorný, Jan; Illinger, Vojtěch; Procházka, Michal; Radvanský, Jiří (Medicina sportiva Bohemica & Slovaca, 2020)
Předkládaný přehled syndromů spojených s odchylkami počtu pohlavních chromozomů se na první pohled nejeví jako problematika ambulance tělovýchovného lékaře. S výjimkou Turnerova syndromu jsou vyjádřeny zpravidla velmi diskrétně, což je patrné z velmi vysokého podílu nezachycených případů. Při vysokých incidencích těchto syndromů je tak velice pravděpodobné, že pacienti s mírnějšími projevy navštěvují ambulance tělovýchovných lékařů v rámci preventivních prohlídek, a to mnohdy až dvakrát častěji než ambulance registrujících praktických lékařů. Vzhledem některým uvedeným rizikům nebo vhodnosti dispenzarizace těchto jedinců je důležité na tuto problematiku u vyšetřovaných sportovců pomýšlet.
Keywords: karyotype, sex chromosomes, physical activity; karyotyp, pohlavní chromozomy, pohybová aktivita