Těžká akutní pankreatitida - Adamová, Zuzana; Čureček, Rostislav (Medicína pro praxi, 2021)
Akutní pankreatitida je zánět slinivky břišní, jehož závažnost může kolísat od lehkých forem až po ty život ohrožující. V naší kazuistice představujeme 49letého muže, který byl přijat pro ostrou bolest břicha, s diagnózou akutní pankreatitidy. Po šesti dnech hospitalizace se jeho stav začal zhoršovat a během deseti dnů zemřel na septický šok, jehož příčinou byla rozsáhlá perforace tračníku. V naší kazuistice chceme připomenout možnost závažného průběhu těžké pankreatitidy, přičemž perforace tračníku je raritní komplikace peripankreatické nekrózy.
Keywords: akutní nekrotizující pankreatitida; mužské pohlaví; lidé středního věku; Intestinal Perforation; perforace střeva; Pancreatitis, Acute Necrotizing; Fatal Outcome; Male; lidé; Shock, Septic; Abdominal Pain; Humans; septický šok; bolesti břicha; kolon; Middle Aged; fatální výsledek; Colon