Moobbing na pracovišti: mechanismy a dopady - Nesnídal, Vlastimil; Praško, Ján; Ocisková, Marie; Bundárová, Lucie; Hodný, František; Kantor, Kryštof; Vrbová, Kristýna; Holubová, Michaela; Boček, Jonáš; Vaněk, Jakub; Šlepecký, Miloš (Psychiatrie pro praxi, 2021)
Mobbing je opakující se neadekvátní chování skupiny proti jednotlivci. Toto chování může nabývat forem verbální agrese, jako jsou urážky, hrozby, jednostranné pomluvy, obtěžování nebo vylučování ze společnosti, a někdy také fyzické agrese. Pro mobbing je charakteristický nepoměr sil aktérů, přičemž oběť je nejčastěji ve výrazně slabší pozici. Často se jedná o podřízeného, ale výjimkou není ani šikana nadřízeného ze strany podřízených osob. V neformální hierarchii skupiny se šikanované osoby zpravidla nachází na okraji, bývají tzv. "černými ovcemi". Podstatou mobbingu je znehodnocení jedince po stránce psychické i fyzické. Toto chování se pak může odrážet na spokojenosti v zaměstnání a být spojeno se syndromem vyhoření. Dalšími důsledky jsou horší tělesné i duševní zdraví oběti, včetně vyšší incidence kardiovaskulárních onemocnění a rizik rozvoje psychických poruch, především adaptační poruchy, poruch nálady nebo dalších úzkostných poruch. Byla také pozorována vyšší incidence úzkostných poruch a poruch nálady v rané dospělosti u osob šikanovaných v mladším věku. Naopak z hlediska pachatele může být mobbing spojen se specifickými osobnostními charakteristikami, diagnózou poruchy osobnosti, impulzivitou a sebevědomým vystupováním a nižší schopností sebereflexe a decentralizace.
Keywords: rizikové faktory; zdraví; mobbing; Workplace; Bullying; Conflict, Psychological; interpersonální vztahy; konflikt (psychologie); lidé; Aggression; Interpersonal Relations; Risk Factors; agrese; šikana; Humans; pracoviště; Health