Chirurgická léčba meningeomů - Duba, Miloš; Rošková, Ivana; Mrlian, Andrej; Fadrus, Pavel; Vybíhal, Václav; Kazda, Tomáš; Al Tukmachi, Dagmar; Šána, Jiří; Hrdý, Ondřej; Duba, Jaroslav; Smrčka, Martin (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
S roční incidencí 5/100 000 je meningeom nejčastějším primárním intrakraniálním extraaxiálním nádorem. Je to většinou pomalu rostoucí nádor vyrůstající z arachnoideálních buněk. U dospělých tvoří přibližně 30 % všech intrakraniálních nádorů. U dětí je vzácný. Významně častěji se vyskytuje u žen. Většina těchto nádorů je benigní povahy. Klinická manifestace je závislá na lokalizaci a velikosti tumoru. V terapii se uplatňuje především chirurgická léčba, jejíž cílem je totální odstranění nádoru, které často znamená úplné vyléčení pacienta. Prognózu pacienta určuje anatomické umístění, radikalita resekce a histologický typ nádoru dle WHO. Některé meningeomy, zejména meningeomy báze lební, které často utiskují nebo obrůstají velké cévy a hlavové nervy a dále infiltrativně rostoucí meningeomy, které často odpovídají histologicky vyššímu gradingu dle WHO, jsou velmi těžko chirurgicky odstranitelné. Důležitým faktorem při léčbě meningeomů je také celkový stav a interní komorbidity u pacienta. Další léčebnou modalitou je radiochirurgie. Alternativou spíše stále experimentální zůstává hormonální terapie.
Keywords: Meningioma; neurochirurgické výkony; Humans; lidé; Neurosurgical Procedures; meningeom; Tertiary Prevention; terciární prevence