Chirurgická terapie mozkových metastáz - Vybíhal, Václav; Fadrus, Pavel; Smrčka, Martin; Rošková, Ivana; Duba, Miloš; Neuman, Eduard; Sova, Marek; Kazda, Tomáš; Večeřa, Marek; Šána, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
Mozkové metastázy jsou závažnou komplikací nádorového onemocnění. Postupem času se zvýšila radikalita a bezpečnost resekčních výkonů díky pokroku v zobrazovacích metodách mozku, peroperačnímu elektrofyziologickému monitorování a přístrojovému vybavení, a současně se snížila operační mortalita a morbidita. Chirurgická resekce je stále první zvažovanou terapeutickou možností. Indikuje se především u pacientů se solitární mozkovou metastázou v přístupné lokalizaci, v dobrém klinickém stavu a s příznivou prognózou. Relativně kontraindikována je v případě nekontrolovaného nádorového onemocnění, špatného klinického stavu, v případě radiosenzitivních nádorů, špatné prognózy onemocnění a přítomnosti více než tří mozkových metastáz. Je možné chirurgicky ošetřit i dvě nebo tři metastázy, což může být v ale některých aspektech diskutabilní. Stejně tak je tomu u rekurentních metastáz, kde jednoznačná obecná doporučení nejsou definována, a preferuje se individuální přístup se zohledněním řady prognostických faktorů.
Keywords: Neurosurgical Procedures; nádory mozku; radiochirurgie; radioterapie; Neoplasm Metastasis; Radiosurgery; metastázy nádorů; Humans; lidé; Brain Neoplasms; neurochirurgické výkony; Radiotherapy