Vzťah medzi spirituálnymi potrebami a kvalitou života pacientok s karcinómom prsníka - Botíková, Andrea; Lipovská, Silvia; Tomová, Šárka; Bartoníčková, Daniela (Onkologie (Olomouc, Print), 2021)
Dôležitou potrebou každého jedinca je jeho spirituálna oblasť. Ide o viacrozmernú a zložitú oblasť, ktorá prispieva k zvládaniu závažných ochorení, ako je napríklad rakovina. V prípadoch ochorenia žien s rakovinou prsníka zároveň napomáha pri udržiavaní nádeje a zvládaní príznakov ochorenia, nájdení cesty k sebe samej, ale aj pri vysporiadaní sa s náročnou liečbou. V nami realizovanom výskume sa prostredníctvom dvoch štandardizovaných dotazníkov FACT-B a FACIT-SP preukázalo, že sa odráža na kvalite života týchto pacientok, a to vo všetkých jej dimenziách. Zároveň bolo identifikované, že pacientky s diagnózou karcinóm prsníka na Slovensku vykazujú vysokú mieru spirituality. Na základe výsledkov možno tvrdiť, že podporou ich spirituálnych potrieb je možné zvýšiť aj kvalitu života.
Keywords: spiritualita; nádory prsu; kvalita života; lidé; průzkumy a dotazníky; Female; Breast Neoplasms; Surveys and Questionnaires; Spirituality; Quality of Life; ženské pohlaví; Humans