Vztah mezi presbyakuzí a poruchou kognitivních funkcí ve stáří - Fuksa, Jakub; Profant, Oliver; Chovanec, Martin; Syka, Josef (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2021)
Presbyakuze je jednou z nejčastějších senzorických poruch ve stáří, která je spojena s patologickými procesy postihujícími jak vnitřní ucho, tak i centrální části sluchového systému. Pro správné komplexní zpracování zvukové informace jsou potřebné i intaktní kognitivní procesy. Již od počátku osmdesátých let minulého století se objevují důkazy o negativním vlivu presbyakuze na kognitivní funkce jedince. Některé studie prokazují rychlejší kognitivní pokles a zvýšené riziko incidence demence u pacientů s poruchou sluchu ve srovnání s dobře slyšící populací. Konkrétní příčina a kauzální vztah mezi ztrátou sluchu a poruchou kognitivních funkcí není znám, existuje však několik hypotéz s různou mírou experimentálních důkazů. Cílem tohoto přehledového článku je popsat úlohu kognitivních funkcí ve zpracování sluchové informace, shrnout literární poznatky studií zabývajících se vlivem poruchy sluchu na kognitivní výkon a možnými mechanismy, které poruchu sluchu a poruchu kognitivních funkcí spojují. Dále se článek zabývá specifickou problematikou testování kognitivních funkcí u pacientů s poruchou sluchu. V neposlední řadě popisuje vliv rehabilitace poruchy sluchu pomocí sluchadel, kochleární implantace a sluchově-kognitivního tréninku na kognitivní funkce.
Keywords: testy pro posouzení mentálních funkcí a demence; Hearing Aids; Humans; demence; kochleární implantáty; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Aged; senioři; lidé; poruchy sluchu; Cognition Disorders; presbyakuze; Dementia; Mental Status and Dementia Tests; kognitivní poruchy; Hearing Disorders; sluchové pomůcky; Presbycusis; Cochlear Implants