Whippleova nemoc - systémová choroba s gastrointestinálními projevy - Chrudimský, Leoš (Vnitřní lékařství, 2021)
Whippleova choroba je vzácné, potenciálně život ohrožující onemocnění se širokou škálou možných příznaků a z nich vyplývající rozsáhlou diferenciálně diagnostickou rozvahou. Lze se setkat jak s lokalizovanou formou postižení, tak se systémovými projevy. Původcem onemocnění je bakterie Tropheryma whipplei. Mezi nejčastější manifestace nemoci patří bolesti kloubů, horečky, průjmy, bolesti břicha, malabsorpční syndrom a váhový úbytek. Ve svém příspěvku přináším přehled literatury a kazuistiku pacienta s poměrně typickým průběhem choroby.
Keywords: lymfadenopatie; Malabsorption Syndromes; Whippleova nemoc; Lymphadenopathy; Whipple Disease; výsledek terapie; Heart Failure; lidé; srdeční selhání; Immunosuppressive Agents; Anti-Bacterial Agents; Treatment Outcome; Tropheryma; Middle Aged; Male; duodenum; lidé středního věku; Fever; mužské pohlaví; Duodenum; antibakteriální látky; malabsorpční syndromy; imunosupresiva; horečka; Humans