Osteoporóza u pacientov s diabetes mellitus - Jackuliak, Peter; Kovářová, Magdaléna; Kužma, Martin; Payer, Juraj (Vnitřní lékařství, 2021)
Diabetes mellitus (DM) je v súčasnosti pandemický problém, počet pacientov neustále narastá. Popri známych komplikáciách DM nemožno zabúdať ani na komorbidity, ktoré sa u pacientov s DM vyskytujú. Jednou z nich sú aj osteoporóza a osteoporotické fraktúry. U diabetikov sa fraktúry vyskytujú 2 až 6-násobne častejšie. V rámci manažmentu diabetika je nutné cielene po riziku osteoporózy a zlomenín pátrať, ako aj následne prijať adekvátne preventívne a liečebné opatrenia. Z diabetologického hľadiska je nutné dosiahnuť optimálnu glykemickú kompenzáciu, avšak s ohľadom na efekt antidiabetík na kosť. V uvedenom prehľade sú uvedené údaje o problematike diagnostiky a liečby osteoporózy u pacientov s DM, ako aj o efekte antidiabetík na kosť.
Keywords: Diphosphonates; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; hypoglykemika; lidé; bisfosfonáty; Teriparatide; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Hypoglycemic Agents; teriparatid; komplikace diabetu; inzulin; osteoporóza; Insulin; Osteoporosis; glifloziny; Diabetes Complications; Humans