Šokový stav a další komplikace po uštknutí jedovatým hadem - Foltýnová Caisová, Lenka; Caisová, Vladimíra (Vnitřní lékařství, 2021)
V kazuistice je prezentován případ 66leté ženy se šokovým stavem, těžkými celkovými a závažnými lokálními příznaky po uštknutí hadem do levé dolní končetiny. Druh útočícího hada nebyl jasně specifikován, nebyl zcela jasně spatřen, ale pravděpodobně se jednalo o zmiji obecnou, hada z čeledi zmijovitých, který se běžně vyskytuje v našich zeměpisných šířkách. Z důvodu nejasného původce uštknutí nebylo přistoupeno k podání specifického antiséra a léčba probíhala symptomaticky.
Keywords: uštknutí hadem; Anaphylaxis; Female; Viperidae; Immune Sera; Viper Venoms; anafylaxe; výsledek terapie; ženské pohlaví; lidé; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Treatment Outcome; antisérum; zmijí jedy; Aged; Shock; šok; senioři; Snake Bites; Humans