FDG-PET/CT dokumentované vymizení nekrobiotického xantogranulomu při potlačení tvorby monoklonálního imunoglobulinu bortezomibem, lenalidomidem a dexametazonem : Popis případu a přehled literatury o léčbě nekrobiotického xantogranulomu - Adam, Zdeněk; Pour, Luděk; Řehák, Zdeněk; Dvořáková, Klára; Koukalová, Renata; Feit, Josef; Kameník, Petr; Krejčí, Marta; Štork, Martin; Krejčí, Martin; Sandecká, Viera; Boichuk, Ivanna; et al. (Vnitřní lékařství, 2021)
Nekrobiotický xantogranulom je vzácné chronické onemocnění, řazené do skupiny non-Langerhans cell histiocytóz. Může mít závažné mimokožní příznaky. Obvykle je asociováno s monoklonální gamapatií typu MGUS nebo s mnohočetným myelomem. V textu popisovaný případ nekrobiotického xantogranulomu byl diagnostikován rok po stanovení diagnózy asymptomatického myelomu. Po léčbě složené z bortezomibu, lenalidomidu a dexametazonu bylo dosaženo kompletní remise mnohočetného myelomu, což znamená, že byla potlačena tvorba monoklonálního imunoglobulinu, takže nebyl detekovatelný ani imunofixační elektroforézou a v téže době vymizela kožní i jaterní ložiska nekrobiotického xantogranulomu na FDG-PET/CT zobrazení. Tento případ dokumentuje kauzální souvislost mezi monoklonálním imunoglobulinem a nekrobiotickým xantogranulomem.
Keywords: myelomové proteiny; mužské pohlaví; Male; výsledek terapie; Humans; Necrobiotic Xanthogranuloma; lenalidomid; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; nekrobiotický xantogranulom; Myeloma Proteins; Paraproteinemias; Positron Emission Tomography Computed Tomography; Treatment Outcome; PET/CT; dexamethason; paraproteinemie; Lenalidomide; Dexamethasone; Bortezomib; bortezomib