Úskalí diagnostiky autoimunitní pankreatitidy - Frajerová, Denisa (Vnitřní lékařství, 2021)
Diagnostika vzácného onemocnění autoimunitní pankreatitidou (AIP) je demonstrována na případu pacienta, který prošel řadou vyšetření, jež nebyla schopna diagnózu benigního charakteru jednoznačně prokázat. Nemoc je forma chronické pankreatitidy, přičemž nejdůležitějším a prvním cílem vyšetření je vyloučení maligního onemocnění slinivky a žlučových cest. Zatímco zobrazovací metody vedly k podezření na malignitu, opakovaná histologická vyšetření ji nepotvrzovala. Poté, co jsme podle dostupných diagnostických kritérií mohli podezření na karcinom vyloučit, bylo onemocnění AIP potvrzeno, stanovena diagnóza typu I, který patří do skupiny chorob s vysokou hladinou imunoglobulinu G4 (IgG4) v krevním séru. Byla zahájena úspěšná léčba glukokortikoidy s navozením remise onemocnění. AIP však vykazuje časté relapsy a rovněž na to je při léčbě třeba myslet. Naše kazuistika takový případ rovněž popisuje.
Keywords: ductus choledochus; diferenciální diagnóza; Recurrence; imunoglobulin G; žloutenka; vzácné nemoci; Pancreatic Neoplasms; komorbidita; lidé; autoimunitní pankreatitida; Comorbidity; glukokortikoidy; recidiva; nádory slinivky břišní; Glucocorticoids; Constriction, Pathologic; Rare Diseases; Immunoglobulin G; Diagnosis, Differential; Middle Aged; Remission Induction; Male; indukce remise; Jaundice; Autoimmune Pancreatitis; lidé středního věku; Common Bile Duct; mužské pohlaví; stenóza; Humans