Cesty ke správnému rozhodování ve všeobecné interně, nefrologii a revmatologii - Havránek, Pavel (Vnitřní lékařství, 2021)
V článku je prezentován přístup Choosing wisely (CHW) k vybraným problémům interní medicíny, jak ho zpracovaly odborné společnosti v USA, Velké Británii, Kanadě, Austrálii a v Německé spolkové republice. Detailněji se věnuje otázkám a postupům ve specializovaných oborech nefrologie a revmatologie. Jsou uvedena negativní, ale i některá pozitivní doporučení, jak na ně přístup CHW pohlíží.
Keywords: Kidney Diseases; chybná zdravotní péče; Inappropriate Prescribing; Clinical Decision-Making; Prostatic Neoplasms; Practice Guidelines as Topic; nemoci ledvin; revmatické nemoci; Medical Overuse; Rheumatic Diseases; nadužívání zdravotní péče; zajištění kvality zdravotní péče; postoj zdravotnického personálu; bezpečnost pacientů; prostatický specifický antigen; nevhodné předepisování; lidé; Attitude of Health Personnel; Humans; nádory prostaty; Quality Assurance, Health Care; klinické rozhodování; Early Detection of Cancer; Medical Errors; Prostate-Specific Antigen; časná detekce nádoru; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Patient Safety