Problematika antibiotické léčby u pacientů s covidem-19 - Kolář, Milan; Doubravská, Lenka; Jakubec, Petr; Htoutou Sedláková, Miroslava; Fišerová, Kateřina (Vnitřní lékařství, 2021)
Pandemie covidu-19 může zvýšit stávající hrozbu antimikrobiální rezistence a zesílit další, spíše tichou pandemii, kterou představuje rostoucí frekvence multirezistentních bakteriálních patogenů a s tím spojená možnost ztráty účinných antibiotik. U pacientů hospitalizovaných pro covid-19 byla často aplikována antibiotická léčba z důvodu obav z možné bakteriální koinfekce, což potvrzovaly i předchozí zkušenosti s virovými respiračními infekcemi, například H1N1 chřipkou, SARS a MERS. Obavy nebo neznámé související s pandemií covid-19 rovněž ovlivnily chování lékařů, včetně používání antibiotik. Nicméně vysoká míra aplikace antibiotik u pacientů, především s mírným nebo středně závažným onemocněním covid-19, je v rozporu s reálným výskytem bakteriálních koinfekcí a/nebo sekundárních respiračních infekcí. Je tedy zřejmé, že je nutné pečlivé posouzení role antibiotické léčby u pacientů hospitalizovaných pro covid-19. Dle aktuálního doporučení WHO je aplikace antibiotik vhodná především u pacientů se závažným/kritickým stupněm respirační insuficience vyžadujícím intenzivní oxygenoterapii, umělou plicní ventilaci či podporu extrakorporální membránovou oxygenací.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; klinická studie jako téma; Comorbidity; Practice Guidelines as Topic; Coinfection; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Clinical Studies as Topic; lidé; Drug Resistance, Microbial; COVID-19; Anti-Bacterial Agents; Bacterial Infections; stupeň závažnosti nemoci; farmakoterapie COVID-19; rizikové faktory; bakteriální infekce; komorbidita; Severity of Illness Index; Pneumonia; antibiotická rezistence; Risk Factors; antibakteriální látky; nežádoucí účinky léčiv; koinfekce; pneumonie; COVID-19 Drug Treatment