Optimální hladina kalia u pacientů se srdečním selháním - Pudil, Radek (Vnitřní lékařství, 2021)
Terapie srdečního selhání zahrnuje používání řady léků, které významně ovlivňují hladinu draslíku. Zatímco diuretika hladinu draslíku snižují, jiné léky (inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu, blokátory AT2 receptorů, sakubitril/valsartan, spironolakton) naopak zvyšují. Pacienti mají rovněž řadu komorbidit, které mohou významně snížit renální funkce, a tedy ovlivnit výslednou hladinu draslíku. Snížená nebo naopak zvýšená hladina draslíku může být pro pacienta velmi nebezpečná, a proto je potřeba ji sledovat. V posledních letech byly publikovány výsledky řady studií, které analyzovaly vztah hladiny draslíku a mortality u nemocných se srdečním selháním a prokázaly, že optimální hladina draslíku by se v této skupině pacientů měla pohybovat v rozmezí 4-5 mmol/.
Keywords: monitorování fyziologických funkcí; mortalita; Heart Disease Risk Factors; Monitoring, Physiologic; Heart Failure; hypokalemie; lidé; hyperkalemie; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; draslík; Mortality; nežádoucí účinky léčiv; Hypokalemia; Clinical Studies as Topic; Potassium; Hyperkalemia; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Humans; klinická studie jako téma; srdeční selhání