Glifloziny - nové léky pro pacienty se srdečním selháním? - Tavačová, Dominika; Václavík, Jan (Vnitřní lékařství, 2021)
Klinické studie DAPA-HF a EMPEROR-REDUCED prokázaly významné přínosy dapagliflozinu a empagliflozinu v léčbě srdečního selhání se sníženou ejekční frakcí bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost diabetu mellitu. Jejich výsledky jednoznačně podporují zavedení SGLT2 inhibitorů do klinické praxe u nemocných se srdečním selháním, díky své účinnosti, bezpečnosti a minimu nežádoucích účinků. Jejich mechanismus účinku není závislý na stavu neurohumorální aktivace a mají jednoduchý dávkovací režim, bez nutnosti titrace dávky. Kromě kardioprotektivních vlastností mají glifloziny také velmi významný nefroprotektivní efekt. Empagliflozin a dapagliflozin byly recentně schváleny regulačními úřady k léčbě dospělých se symptomatickým chronickým srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí a stávají se jedním ze základních pilířů léčby těchto pacientů.
Keywords: mortalita; Stroke Volume; glifloziny; klinické zkoušky jako téma; lidé; srdeční selhání; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Dapagliflozin; tepový objem; EMPAGLIFLOZIN; Heart Failure; Humans; Mortality; Clinical Trials as Topic