Přehled a použití validovaných algoritmů využívajících vysoce senzitivní metodu stanovení srdečního troponinu k časné diagnostice akutního infarktu myokardu - Jakubo, Vladimír; Ondrúš, Tomáš; Beňovská, Miroslava; Doleček, Martin; Křivanová, Andrea; Šimáčková, Hana; Zatočil, Tomáš; Kala, Petr; Pařenica, Jiří; Lokaj, Petr (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Bolesti na hrudi jsou jedním z vedoucích důvodů návštěv urgentního příjmu a hlavním symptomem akutního infarktu myokardu (AIM). Základem diagnostiky AIM je stanovení hodnoty biochemických markerů srdeční ischemie v krvi. Aktuálním zlatým standardem je srdeční troponin. Rozšíření vysoce senzitivních metod umožňujících detekci velmi nízkých hodnot srdečního troponinu představuje výzvu pro správnou interpretaci výsledků. Doporučené postupy Evropské kardiologické společnosti upřednostňují použití validovaných algoritmů rule out/rule in k rychlému a bezpečnému vyloučení AIM a/nebo k časné identifikaci a zahájení léčby pacientů s vysokým rizikem finální diagnózy AIM. Článek předkládá srozumitelné informace o využití vysoce senzitivní metodiky stanovení srdečních troponinů v klinické praxi. Přináší algoritmy preferované Evropskou kardiologickou společností a užitečné informace k interpretaci výsledků v některých specifických skupinách pacientů.
Keywords: Myocardial Infarction; troponin; Acute Coronary Syndrome; lidé; Troponin; akutní koronární syndrom; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; biologické markery; Practice Guidelines as Topic; Biomarkers; infarkt myokardu; Humans