Karcinoidové srdeční onemocnění u pacientky s primárním ovariálním karcinoidem - Kapsová, Eva; Václavík, Jan; Veiser, Tomáš; Delongová, Patricie (Cor et Vasa (Brno), 2021)
Karcinoidové srdeční onemocnění je souhrnné označení pro všechna onemocnění srdce, která vznikají v důsledku působení neurohumorálních látek produkovaných karcinoidem. Ve většině případů se jedná o poškození pravostranných srdečních chlopní, dominantně insufi cienci trikuspidální chlopně, a vede k pravostrannému srdečnímu selhávání. U menší části pacientů, přibližně do 10 %, může postihovat i mitrální a aortální chlopeň. V prezentované kazuistice uvádíme případ pacientky s diagnózou raritního primárního karcinoidu ovaria, klinicky přítomným karcinoidovým syndromem, včetně postižení srdečních chlopní, a to netypickou formou komplexního pravo- i levostranného postižení a také rychlou klinickou progresí onemocnění.
Keywords: karcinoidní nemoc srdce; karcinoid; nádory vaječníků; lidé; Female; senioři; Aged; Carcinoid Tumor; Ovarian Neoplasms; Treatment Outcome; Carcinoid Heart Disease; výsledek terapie; ženské pohlaví; Humans