Anti-CGRP léčiva a trávicí trakt - Kojecký, Vladimír (Neurologie pro praxi, 2021)
Protilátky proti CGRP nebo jeho receptoru blokují vazodilatační účinek CGRP a jsou nejúčinnějšími antimigreniky současnosti. Receptory pro CGRP jsou přítomny v řadě tkání těla, včetně trávicího traktu. Přepokládá se, že CGRP se zde podílí na regulaci motility, sekrece, resorpce a prokrvení. Blokáda jeho působení může mít za následek řadu nežádoucích účinků. Byl např. zaznamenán vyšší výskyt obstipace po erenumabu (anti-CGRP). Hypoteticky tato léčiva mohou ovlivňovat také hojení ulcerací gastroduodena, průběh idiopatických střevních zánětů nebo rychlost vyprazdňování žaludku.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Migraine Disorders; Calcitonin Gene-Related Peptide Receptor Antagonists; Receptors, Calcitonin Gene-Related Peptide; migréna; antagonisté CGRP receptorů; lidé; nežádoucí účinky léčiv; receptory peptidu se vztahem ke genu kalcitoninu; Gastrointestinal Tract; gastrointestinální trakt; Humans