Syndrom kaudy trochu jinak - Ospalík, Dušan; Černík, David; Ospalíková, Iveta (Neurologie pro praxi, 2021)
Předkládáme vám kazuistiku pacienta s klinickými příznaky připomínajícími syndrom kaudy, nicméně s negativním nálezem na zobrazovacích vyšetřeních. Pro silnou bolest a progredující slabost končetin byla provedena série vyšetření, která vedla k podezření na dermatomyozitidu. I přes intenzivní péči a kauzální terapii kortikoidy stav pacienta skončil exitem. Postmortem byly pozorovány histopatologické změny charakteristické pro polyarteritis nodosa. Polyarteritis nodosa je vzácným onemocněním, které může být opomíjeno v rámci diferenciální diagnostiky zánětlivých myopatií.
Keywords: lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; polyarteritis nodosa; livedo reticularis; Critical Care; Polyarteritis Nodosa; myozitida; Cauda Equina Syndrome; Humans; syndrom kaudy; Livedo Reticularis; Male; Aged; fatální výsledek; Fatal Outcome; Methylprednisolone; methylprednisolon; Myositis; senioři; mužské pohlaví; chybná diagnóza; Diagnostic Errors