Manažment pacientov s ľahkým mozgovým poranením - Ružinák, R; Martiníková, Martina; Kurča, Egon; Sivák, Štefan (Neurologie pro praxi, 2021)
Ľahké mozgové poranenie (ĽMP) patrí medzi najčastejšie diagnózy, s ktorými sa stretáva neurológ vo svojej praxi. Napriek dôležitým poznatkom získaným za posledné desaťročia zostáva v rámci tejto klinickej jednotky stále mnoho otázok. Článok obsahuje prehľad terminológie ochorenia, zásady diagnostického postupu so zameraním na indikačné kritériá zobrazovacích vyšetrení u dospelých pacientov aj detí a princípy liečby v iniciálnom poúrazovom období.
Keywords: Brain Injuries; management nemoci; Craniocerebral Trauma; Humans; lidé; Disease Management; kraniocerebrální traumata; poranění mozku; komoce mozku; Brain Concussion