Multimodální monitoring u těžkých mozkových poranění - Muzikářová, Sabina; Mrlian, Andrej; Smrčka, Martin; Juráň, Vilém (Neurologie pro praxi, 2021)
Těžká poranění mozku jsou zatížena vysokou mortalitou, kdy s dobrým výsledkem končí léčbu pouze 40 % pacientů. Výsledek léčby je do jisté míry ovlivněn tíhou a rozsahem primárního poranění, nicméně je v současnosti léčba orientována na eliminaci vlivu sekundárního - ischemického poškození mozku. Nedílnou součástí účinné prevence sekundárního postižení mozku je multimodální monitoring. Základním monitorovaným parametrem je invazivní sledování nitrolebního tlaku. Součástí multimodálního monitoringu jsou též další invazivní monitorovací metody, jako je sledování hladin tkáňového kyslíku, přímé měření průtoku krve mozkem a mikrodialýza. Tyto metody se detailněji zaměřují na stav metabolismu mozkové tkáně, respektive její homeostázu. Přináší detailnější informace o mozkové tkáni a umožňují včas zahájit adekvátní terapii, a tak zabránit rozvoji ischemického poškození mozkové tkáně.
Keywords: neurofyziologický monitoring; lidé; Neurophysiological Monitoring; Brain Injuries; Catastrophic Illness; Monitoring, Physiologic; vážná nemoc; sekundární poškození mozku; poranění mozku; Humans; monitorování fyziologických funkcí