Epilepsie a spánek dospělých - Slonková, Jana (Neurologie pro praxi, 2021)
Spánek je základní fyziologickou vlastností a potřebou lidského organismu. Epilepsie je chronické onemocnění, které při nedostatečné kompenzaci významně přispívá k poruchám spánku. Poruchy spánku mohou být naopak asociovány s vyšším výskytem a četností epileptických záchvatů. Cílem práce je diferenciálně diagnostický pohled na příčiny obtížné kompenzace pacienta s epilepsií v souvislosti s poruchami spánku v každodenní ambulantní neurologické praxi.
Keywords: poruchy spánku a bdění; Sleep Wake Disorders; Epilepsy; lidé; epilepsie; spánek; Sleep; Humans