Mezinárodní přehled podpory neformálního (rodinného) pečovatelství - Horová, Jana; Bártlová, Sylva; Hajduchová, Hana; Motlová, Lenka; Trešlová, Marie; Záškodná, Helena; Brabcová, Iva (Sociální práce, 2021)
Přehledová studie přináší stěžejní závěry výzkumných studií zabývajících se podporou neformální péče za posledních 5 let (2016‒2020) v celosvětovém kontextu. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Koncept neformální péče není v České republice dostatečně popsán a specifikován. Nicméně demografické trendy vývoje obyvatel poukazují na důležitost systémové podpory neformálního (rodinného) pečovatelství. METODY: Na základě formulace klinické otázky metodou PICo byla stanovena klíčová slova a rešeršní zdroje byly vyhledány v plnotextových elektronických databázích Cinahl, Ebsco, ProQuest STM+ Hospital Colection – Medline a v citačních databázích PubMed a Scopus. VÝSLEDKY: Do konečného přehledu bylo zařazeno 18 relevantních výzkumných studií. Devět studií použilo kvalitativní design výzkumu, čtyři využily kvantitativní výzkumné metody a pět studií zařadilo smíšený výzkum. Detekovány byly oblasti možné podpory: emoční a psychická, fyzická a edukační, ve které se naskýtá velký prostor a výzva v souvislosti s rozvojem komunikačních technologií a zvyšující se IT gramotnosti populace. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Potřeba podpory neformálních pečujících je vnímána jako nedostatečná. Jde o oblast sociální práce, která má velký podpůrný potenciál a měla by být legislativně začleněna do systému sociálních služeb.
Keywords: telemedicína; osoby pečující o pacienty; dlouhodobá péče; Family; rodina; lidé; sociální opora; Long-Term Care; Surveys and Questionnaires; Social Support; Telemedicine; Humans; průzkumy a dotazníky; Caregivers