Vysoce nebezpečné nákazy dnešní doby - Horáková, Dagmar; Štěpánek, Ladislav (Profese online, 2021)
Vysoce nebezpečné nákazy (VNN) mají společné charakteristiky, a to závažný klinický průběh s poměrně velkou smrtností a vysokou nakažlivost s významným potenciálem pro rychlé šíření v lidské populaci. Klinické jednotky patřící mezi VNN mohou splňovat obě charakteristiky zároveň nebo jen jednu z nich. Změny v životním prostředí i ve způsobu chování lidstva napomáhají vzniku a šíření VNN. Protiepidemická opatření pro zvládání VNN se obecně dělí na preventivní a represivní. Ve 21. století byl zaznamenán výskyt třech nových VNN koronavirové etiologie zoonotického původu, která způsobila respirační onemocnění (SARS, MERS, Covid-19), lišící se svojí smrtností. Nemoc Covid-19 je v pořadí třetí vysoce patogenní lidskou koronavirovou nákazou. Přestože má nejmenší smrtnost, tak ukázala obrovskou schopnost rychlého šíření ve vnímavé populaci a stala se nejzávažnější zdravotní hrozbou v novodobé historii. Boj s nákazou komplikuje vysoký podíl bezpříznakového nosičství, jehož epidemiologický význam pro šíření nákazy není zcela objasněn. Stejně jako prozatím chybí informace o délce imunity po prodělání nákazy nebo očkování.