Rozsev peritoneálních malignit - reoperace po cytoreduktivní chirurgii + HIPEC - Antoš, František; Bartoška, Petr; Vobořil, René (Rozhledy v chirurgii, 2021)
Úvod: Peritoneální malignity (PM) se vyskytují asi u 10−30 % pacientů s malignitami gastrointestinálního traktu, a to již při jejich primárním chirurgickém řešení či jako metachronní metastázy v podobě nádorové recidivy. Metody: Od osmdesátých let dvacátého století je k dispozici kombinovaná, chirurgicko-onkologická léčebná modalita − cytoreduktivní chirurgie (CRS) + HIPEC (hypertermická peroperační peritoneální chemoterapie). V současnosti hledíme na terapii touto modalitou jako na zlatý standard u pseudomyxomu peritonea a peritoneálního mezoteliomu. Metoda prodlužuje dobu přežití nemocných s diagnózou kolorektálního karcinomu, primárního peritoneálního karcinomu a karcinomu ovariálního. U určité části pacientů dochází i po tomto náročném způsobu léčení k recidivě onemocnění, a to přibližně u 25−44 % léčených pro pseudomyxom peritonea, 40 % pro maligní mezoteliom a až 82 % u kolorektálního karcinomu. Na základě literárních údajů (PubMed-Medline z posledních 5 let) i vlastních zkušeností jsou uvedeny základní faktory spojené s výskytem recidiv, možnostmi jejich léčby pomocí reresekcí + HIPEC a údaje o ev. způsobech prevence rekurencí. Závěr: Metoda CRS+HIPEC poskytuje efektivní způsob léčení peritoneální karcinomatózy, a to i v případech recidivy onemocnění. Second-look operace a preventivní HIPEC mohou příznivě ovlivnit prognózu u nemocných po RO resekčních operacích.
Keywords: cytoredukční chirurgie; hypertermická intraperitoneální peroperační chemoterapie; analýza přežití; Peritoneal Neoplasms; Recurrence; lidé; Survival Analysis; second-look operace; recidiva; Antineoplastic Protocols; peritoneální nádory; Cytoreduction Surgical Procedures; Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy; protokoly protinádorové léčby; Humans