Vzácné nádory a úskalí jejich diagnostiky z pohledu patologa - Kamarádová, Kateřina (Onkologická revue, 2021)
Vzácná nádorová onemocnění se podle definice vyskytují u méně než 6 pacientů / 100 000 obyvatel za rok, přesto představují až 24 % ze všech diagnostikovaných malignit. Z patologického hlediska se jedná o široké spektrum morfologicky, fenotypově či molekulárně geneticky definovaných lézí. Jejich diagnostika by měla být komplexní a obvykle vyžaduje kvalitní erudici patologa a dostupnost potřebných vyšetřovacích metod včetně možnosti prediktivního testování. Tento text si klade za cíl přiblížit přístup k histopatologickému hodnocení vzácných nádorů i zdůraznit úskalí jejich diagnostiky.
Keywords: Biopsy; Humans; biopsie; Neoplasms; nádory; vzácné nemoci; patologie; lidé; Rare Diseases; Pathology