Midostaurin, aktuální přehled a klinické zkušenosti ÚHKT v roce 2021 – kazuistiky - Válka, Jan; Krutská, Monika; Sobotková, Markéta; Soukup, Petr (Onkologická revue, 2021)
Tento článek popisuje dvouleté zkušenosti s používáním přípravku midostaurin na našem pracovišti - v Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) v Praze. Po teoretickém úvodu a literárně publikovaných klinických zkušenostech je dále prostor věnován managementu léčby midostaurinem, klinickým zkušenostem, které vzešly z našeho souboru pacientů, krátkému zhodnocení dostupných výsledků a závěrem jsou popsány kazuistické případy. Midostaurin je cytostatikum ze skupiny inhibitorů FLT3 (FMS-like tyrosine kinase 3), který se v podobě tablet používá v kombinaci se standardní chemoterapií k léčbě nově diagnostikovaných akutních myeloidních leukemií s FLT3/ITD/TKD mutací. V současnosti se stále jedná o jediný přípravek z této skupiny, který má v České republice schválenou úhradu pro použití v 1-2 cyklech indukční léčby a ve 3-4 cyklech léčby konsolidační. Celkem jsme za dva roky midostaurin podali 18 pacientům v 37 cyklech. Dosažení kompletní remise, míra celkového přežití a přežití bez choroby se blíží údajům vycházejícím ze studie RATIFY. Při dodržování doporučení k léčbě midostaurinem je tento přípravek pacienty dobře tolerován. V kombinaci se standardní indukční a konsolidační léčbou nedochází v rámci našeho souboru k výraznému zvýšení rizika infekčních komplikací či jiných projevů toxicity nad obvyklý rámec léčby pacientů bez podávání midostaurinu.
Keywords: dospělí; Midostaurin; Leukemia, Myeloid, Acute; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Antineoplastic Agents; akutní myeloidní leukemie; Consolidation Chemotherapy; Induction Chemotherapy; protinádorové látky; indukční chemoterapie; mužské pohlaví; Protein Kinase Inhibitors; Adult; inhibitory proteinkinas; výsledek terapie; Treatment Outcome; lidé; konsolidační chemoterapie; Male