Anterior open bite - diagnostics and therapy - Michl, Petr; Broniš, Tomáš; Sedlatá Jurásková, Eva; Heinz, Petr; Pink, Richard; Šebek, Josef; Mottl, Radovan; Dvořák, Zdeněk; Tvrdý, Peter (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2021)
Frontálně otevřený skus (anterior open bite – AOB) je porucha skusu způsobující pacientům jak hendikep estetický, kdy je dolní třetina obličeje disproporcionálně větší než zbývající dvě, tak především funkční. Ten spočívá v nemožnosti fyziologicky ukusovat stravu frontálními zuby s nutností využívat distální část zubořadí. Frontálně otevřený skus může navíc vznikat v důsledku anatomických překážek v dýchacích cestách i následkem určitých zlozvyků. Předkládané přehledové sdělení se zabývá možnostmi léčby AOB, od klasické ortodontické terapie až po současné možnosti ortodonticko-chirurgické léčby, vč. využití kotevních systémů. Na volbě vhodné terapeutické strategie je závislý nejen okamžitý výsledek léčby, ale i jeho dlouhodobá stabilita.
Keywords: otevřený skus; osteotomie Le Fortova; Maxilla; kefalometrie; lidé; Osteotomy, Le Fort; maxila; Follow-Up Studies; Open Bite; Cephalometry; následné studie; Humans