Cooperation of the maxillofacial and plastic surgeon in reconstructive surgical procedures in gunshot injury - a case report - Hvizdoš, Daniel; Homola, Igor; Statelová, Dagmar; Janíčková, Mária; Malachovský, Igor; Mikušková, Katarína (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2021)
Defekty dolní a střední tváře způsobené střelnými ranami často způsobují vážné funkční a kosmetické deformace. Účelem této kazuistiky je podělit se o naše zkušenosti s léčbou střelného poranění obličeje spojeného s pokusem o sebevraždu, které mělo za následek komplexní poranění obličeje. Cílem léčby komplexních poranění obličeje je správná rekonstrukce defektů tvrdé a měkké tkáně a dostatečná rehabilitace příslušných funkcí, jako je řeč, výživa a vzhled. K dosažení uspokojivého výsledku je nezbytná úzká spolupráce maxilofaciálního a plastického chirurga.
Keywords: Suicide, Attempted; Humans; lidé; zákroky plastické chirurgie; plastická chirurgie; Treatment Outcome; Facial Injuries; Wounds, Gunshot; Male; Adult; výsledek terapie; Face; mužské pohlaví; pokus o sebevraždu; obličej; dospělí; Plastic Surgery Procedures; střelné rány; poranění obličeje; Surgery, Plastic