Antagonizace nervosvalové blokády sugammadexem vs. neostigminem u pacientů podstupujících roboticky asistované urologické výkony - vliv na čas extubace a kvalitu zotavení - monocentrická prospektivní randomizovaná studie - Schraml, Jan; Kokoška, Václav; Broul, Marek; Škulec, Roman; Škola, Josef; Astapenko, David; Černý, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2021)
Cíl studie: Cílem studie bylo testování hypotézy, že použití sugammadexu zkracuje dobu do extubace ve srovnání s použitím neostigminu u pacientů podstupujících roboticky asistované urologické výkony. Typ studie: Monocentrická prospektivní randomizovaná studie. Typ pracoviště: Krajská a univerzitní nemocnice. Materiál a metoda: Šedesát dospělých pacientů podstupujících laparoskopický roboticky asistovaný urologický výkon bez kontraindikací k podání rokuronia, neostigminu a sugammadexu, kterým byla peroperačně monitorována hloubka nervosvalové blokády. Pacienti byli randomizováni do skupiny s antagonizací nervosvalové blokády neostigminem nebo sugammadexem. Primárním cílem byla doba od podání antidota do extubace. Výsledky: Do studie bylo zařazeno 61 pacientů ASA I–III. Doba do extubace byla významně kratší ve skupině s podáním sugammadexu v porovnání s neostigminem: 10; 3,5–35 minut, resp. 45; 16–88 minut, p < 0,00001 (data ve formátu průměr; rozmezí minimum–maximum). Pacienti ve skupině se sugammadexem byli též významně dříve transportováni z operačního sálu. V kvalitě i rychlosti zotavení po 72 hodinách nebyly mezi skupinami odlišnosti. Závěr: Sugammadex statisticky významně urychlil čas od podání do extubace u pacientů ASA I–III po roboticky asistovaném urologickém laparoskopickém výkonu v porovnání s neostigminem. Sugammadex vedl ke zkrácení času transportu pacientů z operačního sálu.
Keywords: randomizované kontrolované studie jako téma; neostigmin; Randomized Controlled Trials as Topic; Urologic Surgical Procedures; extubace; Airway Extubation; lidé; Sugammadex; nervosvalová blokáda; Neuromuscular Blockade; urologické chirurgické výkony; roboticky asistované výkony; Robotic Surgical Procedures; sugammadex; Neostigmine; Humans