Rok 2021 v přehledu - Anestezie a intenzivní péče v pediatrii - Klučka, Jozef; Klabusayová, Eva; Štourač, Petr; Vafek, Václav; Musilová, Tereza; Kula, Roman; Kosinová, Martina (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2021)
Pokračující celosvětová pandemie virem SARS-CoV- 2 významně ovlivnila zaměření publikací věnujících se tématu aneste ziologie a intenzivní péče v pediatrii také v roce 2021. Částečné uvolnění restriktivních opatření vedlo postupně k obnově elektivní operativy a změně spektra kriticky nemocných pediatrických pacientů (pooperační péče, traumata atd.). Přes dostupné očkování zůstává nicméně covid-19 i v roce 2021 důležitým tématem, naštěstí již ne dominantním. Cílem článku Rok 2021 v přehledu – Anestezie a intenzivní péče v pediatrii je ve zkratce přiblížit čtenářům klíčové publikace v oblasti dětské anesteziologie a intenzivní péče a upozornit na práce, které by neměly uniknout vaší pozornosti s ohledem na jejich význam pro běžnou každodenní klinickou praxi a kvalitu jejich zpracování.
Keywords: Child; zajištění dýchacích cest; dítě; Airway Management; Systemic Inflammatory Response Syndrome; Humans; lidé; syndrom systémové zánětlivé reakce; Critical Care; anestezie; Anesthesia; péče o pacienty v kritickém stavu; COVID-19