Parciálna mola hydatidóza s nejednoznačným histopatologickým obrazom - význam genetickej diagnostiky - Gergely, Lajos; Petrovič, Robert; Feketová, Zuzana; Klimová, Daniela; Danihel, Ľudovít; Mosná, Kristína; Mrázová, Hedviga; Korbeľ, Miroslav; Repiská, Vanda; Priščáková, Petra (Česká gynekologie, 2021)
Cieľ: Cieľom práce bola genetická charakterizácia súboru prípadov suspektných z parciálnej moly hydatidózy na základe nejednoznačného morfologického obrazu placentárneho tkaniva. Súbor a metodika: Práca predkladá výsledky genetickej analýzy súboru 10 pacientok s rôznymi klinickými prejavmi reprodukčných strát, u ktorých bola na základe histopatologického vyšetrenia suponovaná parciálna mola hydatidóza. Kompozícia genómu produktu koncepcie bola určená genotypizáciou krátkych tandemových opakovaní (STR – short tandem repeats) použitím komerčnej súpravy „Devyser Compact v3“ (Devyser). Výsledky a závery: Z 10 vyšetrených prípadov bol v piatich zistený diandrický monogynický triploidný genóm charakteristický pre parciálnu molu. V štyroch prípadoch boli vylúčené aneuploidie chromozómov 13, 18, 21, X a Y, v jednom prípade bol diagnostikovaný Patauov syndróm. Pri nejednoznačnom histopatologickom obraze môže patológom v diferenciálnej diagnostike parciálnej moly významne pomôcť konzultačná DNA analýza (ideálne STR genotypizácia). Histopatologický obraz parciálnej moly hydatidózy môže byť v skorých štádiách gravidity v niektorých prípadoch neúplný a nejednoznačný, čo môže viesť k falošne negatívnemu výsledku vyšetrenia. Na druhej strane, mnohé iné patológie, napr. aneuploidie alebo digynická triploidia, môžu mať histopatologický obraz podobný parciálnej mole, čo naopak vedie k falošnej pozitivite vyšetrenia. Presná diagnostika parciálnej moly hydatidózy použitím molekulárnych genetických metód prispeje k stanoveniu adekvátnej dispenzárnej starostlivosti.
Keywords: Clinical Studies as Topic; genotypizační techniky; Placenta; lidé; Female; Aneuploidy; Genotyping Techniques; placenta; těhotenství; Hydatidiform Mole; mikrosatelitní repetice; aneuploidie; Pregnancy; klinická studie jako téma; ženské pohlaví; Microsatellite Repeats; mola hydatidosa; Humans