Covid-19 jako rizikový faktor intrauterinního úmrtí plodu - Válková, Andrea; Hubka, Petr (Česká gynekologie, 2021)
Cíl: Shrnutí informací o možném vlivu covidu-19 na intrauterinní úmrtí plodu a prezentace tří případů s intrauterinním úmrtím u těhotných s onemocněním covid-19. Metodika: Literární přehled dostupných informací o průběhu těhotenství při onemocnění covid-19 a srovnání s vlastním pozorováním v průběhu jara 2021. Závěr: Covid-19 zvyšuje riziko intrauterinního úmrtí plodu, rozvoje preeklampsie/eklampsie či HELLP syndromu. Změny koagulačních parametrů a pokles trombocytů jsou považovány za jednu z příčin intrauterinního úmrtí pro fetální malperfuzi.
Keywords: dospělí; lidé; Female; Pregnancy; Fetal Death; těhotenství; odumření plodu; Adult; COVID-19; ženské pohlaví; Humans