Vplyv gastroezofágového refluxu na riasinky horných dýchacích ciest u pediatrických pacientov - Kvaššayová, Júlia; Ďurdík, Peter; Kučeravá, Veronika; Oppová, Dáša; Šutvajová, Dominika (Československá pediatrie, 2021)
Úvod: Riasinky (cílie) sú komplexné bunkové organely nachádzajúce sa na povrchu väčšiny buniek v tele. V respiračnom systéme sú dôležitou zložkou mukociliárneho transportu, ktorý zabezpečuje očisťovanie dýchacích ciest. Gastroezofágový reflux (GER) je v detskom veku veľmi často spojený so vznikom typickej extraezofágovej symptomatológie (rinitídy, sinusitídy, kašeľ, zahlienenie a iné), ktorá je často prejavom porušenej očisťovacej schopnosti dýchacích ciest. Cieľ práce: Hodnotenie kinematiky cílií respiračného epitelu horných dýchacích ciest u detských pacientov s gastroezofágovým refluxom. Metodika: Prospektívna štúdia bola realizovaná na Klinike detí a dorastu JLF UK a UNM od roku 2017 do roku 2019. Zaradení boli pediatrickí pacienti vo veku od 4 do 18 rokov s pozitívnym gastroezofágovým refluxom a s extraezofágovou symptomatológiou. U všetkých pacientov bola zrealizovaná 24-hodinová multikanálová intraluminálna impedancia s pH-metriou. Vzorka sliznice respiračného epitelu horných dýchacích ciest bola odobratá z dolnej lastúry nosa pred zahájením liečby a po 6 mesiacoch farmakologickej liečby. Vzorka bola spracovaná a vyhodnotená vysokorýchlostnou videomikroskopiou. 24-hodinová multikanálová intraluminálna impedancia s pH-metriou bola vyhodnotená manuálne. Kontrolnú skupinu na porovnanie frekvencie ciliárnej kinematiky tvorili zdraví jedinci. Výsledky: Zaradených bolo 40 pacientov s gastroezofágovou refluxnou chorobou (GERD). Prevalencia mužského pohlavia bola vyššia (55 %). Kinematika riasiniek u pacientov s GERD bola signifikantne nižšia než v kontrolnej skupine (4,43 Hz ± 2,2 Hz v.s. 6,86 Hz ± 0,96 Hz, p < 0,001). Po 6 mesiacoch medikamentóznej liečby refluxu došlo k signifikantnému vzostupu ciliárnej kinematiky (4,08 Hz ±1,7 Hz v.s. 5,39 Hz ± 0,69 Hz, n = 13). Záver: Na základe našich doterajších výsledkov možno konštatovať, že u pacientov s GERD dochádza k zníženiu kinematiky cílií respiračného epitelu v porovnaní s kontrolnou skupinou. Naše výsledky ukazujú, že adekvátnou terapiou GERD môžno zlepšiť kinematiku riasiniek v oblasti horných dýchacích ciest.
Keywords: Female; dítě; předškolní dítě; Gastric Acidity Determination; poruchy ciliární motility; ženské pohlaví; Adolescent; lidé; gastroezofageální reflux; sekundární cíliopatie; stanovení žaludeční acidity; Ciliary Motility Disorders; Gastroesophageal Reflux; prospektivní studie; Male; Prospective Studies; Child, Preschool; Respiratory Tract Diseases; Child; mužské pohlaví; nemoci dýchací soustavy; mladiství; Humans