Nie každý hemangióm je hemangióm - Kráľová, Terézia; Murgašová, Michaela; Pršo, Marek; Igaz, Matúš; Olekšák, Filip; Bánovčin, Peter (Československá pediatrie, 2021)
Hemangiómy sú benígne vaskulárne tumory a patria k najčastejším nádorovým ochoreniam u detí. V klinickej praxi sa pomerne často hemangiómy zamieňajú s inými kožnými léziami (napr. mongolská škvrna) či vaskulárnymi malformáciami (napr. naevus flammeus, naevus teleangiectaticus). V niektorých prípadoch sa však môže pod nepatrným kožným nálezom pripomínajúcim hemangióm skrývať vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje úplne inú liečbu. Preto je dôležité poznať základné morfologické črty a špecifické biologické správanie hemangiómov, aby sme ich vedeli odlíšiť od iných lézií na koži a následne zvoliť vhodnú liečbu pre pacienta. Prinášame kazuistiky troch pacientov, ktorí boli odoslaní na naše pracovisko s diagnózou hemangióm, no po dôkladnom vyšetrení a multiodborovej spolupráci sme diagnostikovali tri rôzne závažné ochorenia (multisystémovú histiocytózu z Langerhansových buniek, extranodálny non-Hodgkinov lymfóm z B buniek a rozsiahlu arteriovenóznu malformáciu).
Keywords: Infant; Stomatitis; histiocytóza z Langerhansových buněk; Lymphoma, Non-Hodgkin; předškolní dítě; Humans; arteriovenózní malformace; diferenciální diagnóza; hemangiom; stomatitida; Cheek; mužské pohlaví; Child, Preschool; Diagnosis, Differential; hlava; nehodgkinský lymfom; Hemangioma; ženské pohlaví; Head; lidé; tvář; Arteriovenous Malformations; dítě; Child; Male; kojenec; Histiocytosis, Langerhans-Cell; Female