Specifika péče o tracheostomované dětské pacienty - stále živé téma - Bodláková, Manuela; Jurovčík, Michal; Gernertová, Lucie; Skřivan, Jiří (Československá pediatrie, 2021)
Cílem článku je informovat o specifikách péče o tracheostomované dětské pacienty. Snažili jsme se shrnout zkušenosti našeho pracoviště s ohledem na indikace, provedení a zejména pak péči o dětskou tracheostomii. Každé tracheostomované dítě je ohroženo dušením. Nejčastěji je způsobeno obturací kanyly nebo nechtěnou dekanylací. Se základy péče o tracheostomované pacienty by měli být seznámeni odborníci širokého spektra dotčených specializací. Kromě otorinolaryngologů se jedná hlavně o anesteziology, pediatry, pneumology, ale třeba i rehabilitační lékaře. Na našem pracovišti bylo za posledních 6 let provedeno 138 tracheostomií u dětských pacientů. Napříč mnoha obory sledujeme nejednotnost v postupech péče o tracheostomované děti. Péče o tyto pacienty vykazuje jistá specifika proti dospělému pacientovi. Zejména se jedná o provedení výkonu samotného, výběr typu kanyly, frekvenci výměn kanyly, zácvik rodičů v péči o tracheostoma. Dostatečně erudovanou ošetřovatelskou péči o tracheostomovaného pacienta shledáváme vzhledem k vysokému riziku sufokace jako zcela zásadní.
Keywords: tracheostomie; Child; lidé; dítě; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Tracheostomy; Humans