Laryngomalacie - kdy je vhodná chirurgická léčba? - Blatová, Barbora; Zeleník, Karol; Pavlíček, Jan; Komínek, Pavel (Československá pediatrie, 2021)
Laryngomalacie je nejčastější příčinou inspiračního stridoru novorozenců. Jedná se o vrozenou anomálii hrtanu, při které kolabují měkké supraglotické struktury, vtahují se do nitra hrtanu a vyvolávají tak inspirační stridor. Obvykle má nezávažný průběh a léčbu nevyžaduje, postupně dochází ke spontánnímu ústupu potíží. Až v 10 % může vést laryngomalacie k závažnějším potížím – neprospívání, dušení a aspiraci. V těchto případech je důležité zvážit chirurgickou léčbu – plastiku vchodu hrtanu (supraglotoplastiku), která může vést k rychlému ústupu příznaků.
Keywords: Humans; lidé; Respiratory Sounds; mužské pohlaví; Infant; respirační zvuky; larynx; Male; kojenec; laryngoskopie; Laryngomalacia; Larynx; Laryngoscopy; laryngomalacie