Resuscitace a podpora poporodní adaptace novorozence 2021 - Liška, Karel (Československá pediatrie, 2021)
V článku je podán přehled resuscitace a podpory poporodní adaptace novorozence se zaměřením na hlavní změny za poslední 10leté období. Vychází z nových doporučení Mezinárodního styčného výboru pro resuscitaci (ILCOR), Evropské rady pro resuscitaci (ERC) a Americké kardiologické asociace (AHA). Doporučení jsou určena pro resuscitaci novorozence po porodu (přechod z intrauterinního do extrauterinního prostředí), lze je však použít i pro novorozence, kteří vyžadují resuscitaci v prvních dnech/týdnech života.
Keywords: Practice Guidelines as Topic; Life Support Care; intenzivní péče o novorozence; lidé; fyziologická adaptace; novorozenec; Resuscitation; Risk Factors; rizikové faktory; Respiration, Artificial; Humans; Infant, Newborn; resuscitace; Adaptation, Physiological; resuscitační péče; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; umělé dýchání; Intensive Care, Neonatal