Bezkrevní klinické postupy pro zvládnutí závažné anemie a krvácení - Slipac, Josip (Praktický lékař, 2021)
Pro pacienty, kteří si přejí bezkrevní léčbu, byly během let vypracovány komplexní klinické postupy, jejichž účelem je omezení krevních ztrát, šetření autologní krví, stimulace krvetvorby a lepší tolerance anemie. V tomto přehledu probereme několik osvědčených strategií pro oblast perioperačního managementu, akutní krevní ztráty, úrazu a porodnictví. Při uplatnění těchto strategií přežívají a uzdravují se bez podání alogenní krve i pacienti s extrémně nízkou hladinou hemoglobinu. Navíc zkušenosti získané z bezkrevní léčby vydláždily cestu k rozvoji konceptu Patient Blood Management, který se stal standardem úspěšné léčby všech pacientů, tedy nejen těch, kterým krev podat nemůžeme.
Keywords: předoperační péče; bezkrevní lékařské a chirurgické výkony; Preoperative Care; Disease Management; krvácení; Hemorrhage; lidé; anemie; Patient Blood Management (PBM); Anemia; perioperační péče; Perioperative Care; management nemoci; Bloodless Medical and Surgical Procedures; Humans