Detekce mírné kognitivní poruchy během lokomoce po cévní mozkové příhodě - Hereitová, Iva; Krobot, Alois (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2021)
Mírná kognitivní porucha s sebou nese vysoké riziko vzniku demence. Existuje stále více důkazů, že kognitivní pokles má za následek zhoršení lokomočních parametrů. Ačkoli jsou obvykle spojeny s pozdějšími stadii demence, pokles výkonnosti chůze může být detekován mnohem dříve. Možným směrem v odhalení mírné kognitivní poruchy u osob po cévní mozkové příhodě je sledování lokomočních parametrů za podmínek dvojího úkolu.
Keywords: plnění a analýza úkolů; Cognition; cévní mozková příhoda; Cognition Disorders; dvojí úkol; kognice; Humans; neuropsychologické testy; lidé; lokomoce; Stroke; chůze; Locomotion; Walking; Neuropsychological Tests; kognitivní poruchy; Task Performance and Analysis